Pomysły na prace plastyczne dla dzieci

Czapka wróżkiNa papierze zaznaczamy łuk za pomocą sznurka i ołówka. Łuk powinien mieć kąt większy niż 100°. Od miejsca przyłożenia sznurka do końca łuku rysujemy linię prostą, a następnie około 1,5 cm obok drugą równoległą do niej. Wycinamy, tnąc wzdłuż łuku aż do drugiej linii, a następnie wzdłuż tej linii. Ścinamy wierzchołek pod kątem na szerokość równą odległości między liniami prostymi.

Czytaj więcej...

Karnawałowych zabaw czar

Do uprzednio przygotowanego szablony maski wykonanej z pianki dekoracyjnej w dowolny sposób przyklejamy cekiny, pióra, brokat. Z boku maski za pomocą zszywacza umieszczamy drucik kreatywny, który będzie pełnił rolę uchwytu.

Czytaj więcej...

Czapka pirataZa pomocą sznurka odmierzamy obwód głowy. Zmierzony obwód dzielimy na pół. Dodajemy do tego 8 cm i otrzymamy długość połowy czapki. Nadmiar kartki odcinamy. Na pozostałej kartce od prawej strony odmierzamy 2 cm a od lewej 6 cm i zaznaczamy. Czarną kartkę składamy na pół równolegle do dłuższego boku.

Czytaj więcej...

Lew

Nadmuchujemy balon i oklejamy go czterema warstwami gazety, odkładamy na ok. 3, 4 dni do całkowitego wyschnięcia (im więcej warstw tym bardziej twardsza skorupa po wyschnięciu).

Czytaj więcej...

Skrzydła aniołaW jednym talerzyku robimy 4 otwory – 2 po prawej i 2 po lewej stronie. Przez otwory przeciągamy gumki tak aby ich końce znalazły się po wklęsłej stronie talerzyka. Na końcach gumek robimy pętelkę po cym przyszywamy gumkę zszywaczem to talerzyka tak aby węzeł nie przedostał się na drugą stronę. 

Czytaj więcej...

KoronaŚrodek talerzyka przecinamy nożykiem w trzech krzyżujących się miejscach. Powstałe „trójkąty” zaginamy do góry i rozpoczynamy ozdabianie kapelusika „Korony” według własnego pomysłu.

Czytaj więcej...

Czapka kucharskaKartkę przecinamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Również wzdłuż dłuższej krawędzi zaginamy kartki na wysokość około 2 cm. Łączymy ze sobą kartki tworząc długi pas. Rozwijamy bibułę i przecinamy ją otrzymując pas o szerokości około 25 cm. (Nie przecinamy bibuły do końca gdyż nie wiemy ile będzie nam jej potrzeba. W razie konieczności będziemy nacinać dalej.)

Czytaj więcej...