Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i wodę mieszamy w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kulkę o średnicy ok. 3 cm, którą następnie rozwałkowujemy, tworząc koło. Plastikowym nożykiem wycinamy suknię (wycinek koła). Z pozostałej części wycinamy formą serce, które następnie rozcinamy na pół – powstają nam skrzydła. Skrzydła układamy na sukni. Z masy formujemy kulkę o średnicy ok. 1 cm – głowę aniołka. Niewielką ilość masy umieszczamy w wyciskaczu do czosnku i wyciskamy, tworząc włosy aniołka. Z niewielkiego wałeczka masy solnej tworzymy aureolę. Za pomocą wykałaczki ozdabiamy suknię aniołka, „rysujemy” też jego uśmiech. Figurkę wkładamy do piekarnika na temperaturę ok. 150 stopni i pieczemy do stwardnienia (ok. 1,5 h). Po wyjęciu aniołka malujemy farbami i lakierem.
Materiały:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki soli
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki letniej wody
- plastikowy nożyk
- farby
- brokatowy lakier do paznokci
- wałek
- forma do wycinania serduszka
- wyciskacz do czosnku
- patyczek - wykałaczka
Zobacz też:
Materiały dostępne w naszym sklepie: