Z folii aluminiowej tworzymy kulkę o średnicy ok. 4 cm, w środek wsadzamy wykałaczkę tak, by wystawała na ok. 1 cm. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i wodę mieszamy w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kulkę o średnicy ok. 3 cm, którą następnie rozwałkowujemy, tworząc koło. Koło nakładamy na kulkę z folii tak, by wykałaczka przebiła środek koła. Formujemy suknię aniołka, nadmiar masy przycinamy nożykiem. Z pozostałej części wycinamy formą serce, które następnie rozcinamy na pół – powstają nam skrzydła. Skrzydła przyklejamy do sukni. Z masy formujemy kulkę o średnicy ok. 1,5 cm – głowę aniołka. Niewielką ilość masy umieszczamy w wyciskaczu do czosnku i wyciskamy, tworząc włosy aniołka. Z niewielkiego wałeczka masy solnej tworzymy aureolę. Za pomocą drugiej wykałaczki „rysujemy” uśmiech aniołka. Figurkę wkładamy do piekarnika na temperaturę ok. 150 stopni i pieczemy do stwardnienia (ok. 1,5 h). Po wyjęciu aniołka malujemy farbami i lakierem.
Materiały:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki soli
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki letniej wody
- plastikowy nożyk
- farby
- brokatowy lakier do paznokci
- wałek
- forma do wycinania serduszka
- wyciskacz do czosnku
- 2 wykałaczki
- folia aluminiowa
Zobacz też:
Materiały dostępne w naszym sklepie: